Super Canaria Sunshine
mijn ervaringen met ADD

Automatisme

1 augustus 2013

Om nog even terug te komen op autorijden, maar dan in combinatie met Ritalin: dat komt bij mij eigenlijk zelden voor. Een tijdje geleden moest ik op een thuiswerkdag toch naar een afspraak en toen heb ik voor het eerst onder invloed van methylfenidaat gereden. Wat was dat een vreemde ervaring!

Mijn hoofd was gewoon leeg en helder. Ik vroeg me meerdere keren af: waar denk je nu aan? En dan was het niets. Alle focus was bij het rijden en het verkeer. Dat klinkt fijner dan het is. Stel je daarbij voor dat je rijdt alsof het je eerste keer is, zodat je elke handeling heel bewust uitvoert. Richting aangeven bij inhalen, over je schouder en in de spiegels kijken, niets gebeurt automatisch zonder erbij na te denken. Bizar gewoon.

Ik keek bijna continu op de snelheidsmeter. Het kostte me moeite om de snelheid stabiel op 100 te houden, want zelfs mijn voet was onderhevig aan dat buitengewone bewustzijn. Het blijkt dat autorijden een activiteit vol met automatismen is, als je bij elke handeling bewust gaat nadenken, is het bijna eng.