Super Canaria Sunshine
mijn ervaringen met ADD

Impulsen

20 augustus 2013

Voordat het op de eerste tegeltjes verscheen en miljoenen mensen de wijsheid gingen gebruiken bij belangrijke beslissingen, moet er iemand zijn geweest die voor het eerst zei: "je kunt beter spijt hebben van de dingen die je hebt gedaan dan van de dingen die je niet hebt gedaan". Ik weet bijna zeker dat die persoon geen ADD’er was.

ADD gaat vaak gepaard met grote impulsiviteit en dat is op z’n minst een beetje vreemd als je bedenkt dat ADD’ers de hele dag door denken, wikken, wegen en piekeren. Dat levert helaas maar weinig weloverwogen beslissingen op.

>Mijn impulsiviteit is vaak juist het gevolg van de twijfel. Als ik vind dat ik echt al veel te lang met iets rondloop, sluit ik rigoureus opties af. “Een bom neergelegd”, schreef ik vorige week in een WhatsApp-berichtje aan iemand. Dat lucht op korte termijn enorm op, maar vaak word ik achteraf met gevolgen geconfronteerd waar ik helemaal niet aan had gedacht.

Ik ben momenteel drie boeken aan het lezen over de psychologie achter beslissingen: Blink: The Power of Thinking Without Thinking (Malcolm Gladwell), Thinking, Fast and Slow (Daniel Kahneman) en How We Decide (Jonah Lehrer). Ik ben altijd meerdere boeken tegelijk aan het lezen en lees zelden boeken helemaal uit, tenzij ik een nachtje over heb, doordat ik de beschrijving van een boek weer eens niet kon weerstaan. Veel boeken in de kast maar vooral op mijn ereader zijn dus inpulsaankopen. De auteurs van bovenstaande boeken hebben alle drie een verschillende visie op de manier waarop mensen beslissingen maken. Gladwell schrijft dat de beste beslissingen worden gemaakt door op een soort intuïtie of eerste ingeving af te gaan. Kahneman is van mening dat het toch beter is om langer over een beslissing na te denken en Lehrer legt de nadruk op de afweging (de strijd) tussen gevoel en verstand. Ik ben er nog niet helemaal uit van welke benadering ik echt aanhanger ben.

Elke benadering kan leiden tot goede of verkeerde beslissingen. Sommige impulsieve “bommen” hebben superpositieve gevolgen gehad, bij andere kostte het me veel tijd, geld en energie om de schade te herstellen en ik heb vaker dan eens spijt van zo’n beslissing gehad. Het is alleen zo jammer dat “er nog een nachtje over slapen” (los van het paradoxale, voor ADD’ers, in dat gezegde) de beslissing niet veel beter maakt.

Tags