Super Canaria Sunshine
mijn ervaringen met ADD

Nerds

13 september 2013

Vandaag was het Programmer’s Day en ook International Chocolate Day. Een feestdag die gevierd moest worden met het refactoren en inchecken van wat pure choco onder het genot van een stukje code.

Eigenlijk ben ik een nerd. Ik hou van nerdhumor, ben onderdeel van de technology-afdeling van mijn werk omdat ik graag programmeer en ik ben moderator geweest van een nerdforum. Verder had ik op de middelbare school een bètapakket waardoor ik bij vooral jongens in de klas zat. Ook nu nog heb ik meer vrienden dan vriendinnen.

Maar ik ben ook wel een miepje, met rokjes, hakjes en roze spulletjes. Dat is leuk als ik bij de computerwinkel in miepje-modus vraag naar geheugen voor mijn laptop en dat geheugen vervolgens specificeer in nerd-jargon voor gevorderden. Om ten slotte de verbouwereerde verkoper schaapachtig aan te kijken alsof ik geen idee heb wat ik zojuist gevraagd heb.

ADD komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, voor de variant met hyperactiviteit (ADHD) geldt het omgekeerde. Ik heb dus de vrouwelijke uitingsvorm en ik ben me bewust van de wankelheid van deze uitspraak, gezien de relatief hoge prevalentie van ADD onder de nerds in mijn omgeving. Toch vraag ik me af of er ook echt een verband is.

ADD’ers zijn vaak sterk analytisch ingesteld en dat past goed bij een baan in de technische hoek van de IT. Hyperfocus en programmeerwerk gaan ook erg lekker samen. Maar zijn er ook vrouwen met ADD in typische vrouwenberoepen? Die hun ADD-gerelateerde empathie en intuïtie wat meer naar de voorgrond van het professionele vlak trekken. Ervaringen? Ik hoor ze graag! Ook van nerds (m/v) met ADD, trouwens.

Tags