Super Canaria Sunshine
mijn ervaringen met ADD

Ritalin

31 juli 2013

Autosleutel, fietssleutel, laptop, telefoon, adapter, sporttas, boodschappentasje, portemonnee. Elke ochtend ga ik een rijtje af voordat ik van huis vertrek. Toch komt het geregeld voor dat ik de eerste rotonde op mijn dagelijkse route vierkwart moet nemen omdat ik toch iets ben vergeten. Of omdat ik me niet meer kan herinneren dat ik de stekker van het strijkijzer uit het stopcontact heb gehaald.

Vandaag was ik vergeten de Ritalinvoorraad in mijn tas aan te vullen. Ik had nog één tabletje. Normaal neem ik er een zodra ik de computer heb aangezet en min of meer stipt vier uur later een tweede. Vanmorgen heb ik dat ene tabletje naast het toetsenbord gelegd, als iets om naar uit te kijken dan wel om onrustig naar te staren.

Ritalin (ik gebruik het generieke middel methylfenidaat) heeft bij mij de afgelopen periode heel goed gewerkt. Ik ben er vrijwel direct na de diagnose mee begonnen en de effecten waren vanaf het begin merkbaar. Veel mensen die de diagnose ADD krijgen en mogen beslissen over het gebruik van medicatie, twijfelen over de keuze. Die twijfel en terughoudendheid begrijp ik wel, Ritalin is geen onschuldig middeltje, het valt zelfs onder de Opiumwet, lijst I, harddrugs. Ik was erg benieuwd naar de werking, daarom vond ik de keuze voor Ritalin niet lastig.

Wat ik na mijn eerste pilletje merkte, was de helderheid in mijn hoofd. Mijn gedachten gingen in rechte lijnen, zo leek het. Daarnaast was er een opvallende rust. Ik had me nooit een voorstelling kunnen maken bij het woord ‘sereen’, totdat ik voor het eerst Ritalin gebruikte. De ervaring is een beetje te vergelijken met het effect van een joint, met het verschil dat bij blowen de prikkels van buitenaf vertekend en wazig binnenkomen. Onder invloed van Ritalin worden prikkels ook gefilterd, maar ze zijn wel scherp en echt.

De verwachting was dat mijn concentratie en focus zouden verbeteren. Die kwam uit! Beginnen met werk, een tijdje aan een stuk geconcentreerd werken en ook dingen afmaken was nog nooit zo eenvoudig. Een bijkomstigheid van deze chemische hyperfocus is dat ik meer moeite heb met overschakelen op iets anders of alleen al aan iets anders denken. Zo vergeet ik wel eens afspraken en moet ik dingen die ik moet onthouden echt opschrijven. Een groot voordeel van zo’n regelmatig hoofd is dat ik nu ook muziek kan luisteren tijdens werk. Daar ben ik erg blij mee.

Dan is er de euforie. Volgens de beschrijvingen zou die na enkele weken vanzelf weer verdwijnen, maar bij mij is ze nog altijd aanwezig. Ik voel me bijzonder gelukkig en tevreden als ik aan het werk ben (buiten werktijd gebruik ik geen medicatie), op het sentimentele af. Gelukkig heb ik geen last van het rebound-effect zodra de medicatie uitgewerkt begint te raken, dat gevoel blijft dan ook de hele dag bij me.

En tot slot: ik slaap minder, mijn eetlust overdag is slecht, ik ben wat minder gezellig (of misschien storend) aanwezig en ik mis de eekhoorntjes. Maar dat weegt allemaal niet op tegen de voordelen van Ritalin. Soms, ’s avonds na een productieve werkdag, vraag ik me af hoe bijvoorbeeld mijn studie zou zijn verlopen als ik toen wist wat ik nu weet.