Super Canaria Sunshine
mijn ervaringen met ADD

Soundtrack

12 september 2013

Naast sporten en autorijden is er nog iets wat bij mij goed werkt als ik mijn gedachtenstroom even wil terugspoelen naar een interessante passage die nog wat meer aandacht verdient: muziek luisteren. Nog beter is het als ik kan sporten of autorijden tijdens het luisteren naar muziek.

Jaren geleden had ik een cd-speler (ik heb hem nog steeds!) met DDRP: Dynamics Detection Recording Processor. Dat was een functie die bedoeld was om het uitgangsniveau te bepalen voor opnames op tape. De cd werd versneld gescand op pieken in frequentie en amplitude. Doordat ik de Fouriertransformatie nooit heb kunnen bevatten, weet ik niet precies hoe DDRP werkt, maar ik gebruikte de functie vaak, als ik weer een cassettebandje samenstelde voor in mijn Walkman op de fiets.

Ik scan vaak door mijn gedachten van de dag, waarbij ik de pieken markeer om ze later nog eens terug te kunnen halen. Daarbij laat ik de de soundtrack bepalen door de shuffle-functie van mijn iPod.

'Shuffle All' is mijn favoriete afspeelstand. Tegenwoordig is er Spotify, maar ik ben een van de 3,5 fans van iTunes (voorzichtige schatting) en ik heb een library met daarin al mijn cd’s in de gefouriertransformeerde versie. Dus ook de cd’s uit de dalperiodes van mijn fluctuerende muzieksmaak. Af en toe komt er een bizar slecht liedje voorbij. Of een nummer waarbij ik herinneringen heb.

Iedereen heeft wel herinneringen bij bepaalde muziek. Beelddenkers zien daar ook weer het plaatje bij. Ik ben dat ondanks mijn ADD (waarbij denken in beelden vaker voorkomt) overigens niet, ik denk in platte tekst met een beetje markup. Herinneringen rakelen gevoel van toen op. Als ik Don’t Speak van No Doubt hoor, vind ik mezelf weer terug op dat studentenfeest in de Odeon. <em>Niet blij</em>, zeg maar. Dat is dan hardlopen met een rotgevoel, terwijl ik net de leukste gebeurtenis van de dag opnieuw aan het afspelen was in mijn gedachten …

Gelukkig is het meestal niet zo heftig. Luisteren naar muziek helpt me als ik me wil afsluiten van andere prikkels. En bij de meeste liedjes op mijn iPod heb ik fijne herinneringen. Zoals aan die ene namiddag, in de auto, met de zon aan en een hoofd vrij van zorgen, toen dat heerlijke nummer ook voorbij kwam.

Soundtrack bij deze blogpost

  • Christina Aguilera – Genie in a Bottle
  • Savage Garden – Promises
  • No Doubt – Don’t Speak
  • Natalie Imbruglia – Torn
  • Beenie Man – Dancehall Queen
  • Is Ook Schitterend – Voltooid Verleden Tijd
  • Coolio – Gangsta’s Paradise
  • Prince – 1999
  • Lighthouse Family – High