Super Canaria Sunshine
mijn ervaringen met ADD

Spraakgebrek

14 augustus 2013

Als je nog niet zo lang weet dat je ADD hebt, ben je geneigd om allerlei opmerkelijke eigenschappen aan de diagnose te relateren. Mijn interesse in technologie, mijn nieuwsgierige aard, voorkeur voor oneven getallen en de hang naar chocoladeijs. Yeah, allemaal ADD.

Zo ook mijn spraakgebrek. Ik heb een zachte stem en praat vaak binnensmonds. Ook komt het wel eens voor dat ik tijdens het uitspreken van een zin vastloop. Dan moet ik de hele zin opnieuw doen en hopen dat het woord waarover ik ben gestruikeld bij de nieuwe poging wel soepel gaat. Het gebeurt vaker als ik moe ben of alcohol heb gedronken.

Ik ben geboren met een lichte vorm van ankyloglossia (te strakke tongriem) en heb lang gedacht dat dit de oorzaak was. Op aanraden van de cursusleider van de training in persoonlijke effectiviteit ben ik vorig jaar naar de KNO-arts gegaan voor een lingual frenectomy. Met een gloeiende ijzerdraad is toen mijn tongriem weggebrand, onder plaatselijke verdoving. Het effect daarvan was dat ik twee dagen niet kon eten en nauwelijks praten. Mensen belden mij toen speciaal om te vragen of ik even “kattenbak” wilde zeggen, om na mijn zielige gemurmel te constateren dat de ingreep écht wel geholpen had. Nu, een jaar later, is de verdoving nog altijd niet volledig uitgewerkt (waarschijnlijk is er in een zenuw geprikt) en kan ik de ‘:-P’-smiley, maar mijn spraak is er niet op vooruitgegaan.

De diagnose ADD heeft weer nieuwe inzichten gebracht. Voorlezen en meezingen met slechte muziek in de auto gaan wel goed, en routineverhaaltjes zoals “slecht weer vandaag, veel te koud” of “ik wil chocoladeijs”. Het gaat fout als ik moet bedenken wat ik wil zeggen en tegelijk praat. Het verhaal in mijn hoofd loopt niet synchroon met wat ik vertel. Sommige ADD’ers gaan dan gewoon wat sneller praten, maar dat doe ik niet. Ik herhaal mijn zin nog wel een keer als die de eerste keer niet duidelijk was.

Een stap die ik de afgelopen tijd heb gemaakt is dat ik me er niet meer druk om maak. Het weerhoudt me er ook niet van om presentaties te geven voor een groep mensen. Overtuigend spreken is niet mijn sterkste eigenschap, maar dankzij de waardevolle feedback van een aantal mensen die ik bijzonder waardeer, weet ik dat ik op mijn manier ook wel geloofwaardig overkom. Het is volgens die mensen echt wel duidelijk dat ik weet waarover ik praat en dat ik erover heb nagedacht. Dat ik me niet meer hoef voor te doen als iemand zonder ADD is een opluchting en hoe dubbel het ook klinkt, het praat toch een stukje makkelijker.

Tags