Super Canaria Sunshine
mijn ervaringen met ADD

Sterk verhaal

22 augustus 2013

Terug naar mijn eerste blogpost. Daarin schreef ik dat ik toevallig de diagnose ADD kreeg toen dat tijdens therapie ter sprake kwam. Ik zat daar dus niet vanwege een vermoeden van ADD. Psychotherapie is nog een beetje taboe, het is niet iets waar mensen het openlijk over hebben. Ik eigenlijk ook niet, maar het was voor het verhaal wel relevant. Professionele hulp inschakelen was bovendien een van mijn betere beslissingen van vorig jaar.

Voor ADD bestaan ook therapieën en praatgroepen, die volg ik zelf niet. Nadat de diagnose was vastgesteld, aan het einde van mijn behandeling, ben ik nog één keer ter controle van de medicatie bij de therapeut geweest. Eigenlijk geloofde ik niet zo in therapie en de therapeut had dat in de eerste sessie al door. Hij zei: “Je denkt nu dat ik trucjes op je ga toepassen die bij jou toch niet werken en dat iemand die niet zo gecompliceerd denkt je nooit kan begrijpen. En dat klopt.” Waarschijnlijk was dat ook een truc, maar die was dan wel supereffectief. Deze therapeut kon ik vertrouwen, daardoor sloeg de behandeling gelukkig goed aan.

Toen ik hulp zocht, ging het erg slecht. Ik kwam uit een relatie die me behoorlijk stuk had gemaakt, waarin ik niet sterk genoeg of juist te sterk was geweest om op te geven. “Match made in heaven”, zei een gezamenlijke collega toen het vijf jaar daarvoor allemaal begon. Ik geloof nog steeds dat het waar was, maar op aarde zijn de omstandigheden toch anders. Door m’n impulsiviteit heb ik destijds mensen keihard gekwetst zonder daarbij stil te staan. In de jaren daarna ontweek ik mensen die zich zorgen om me maakten. Er is een rustige periode van ruim twee jaar tussendoor geweest, maar ondanks afstand en minimaal contact was het nog niet afgesloten. Daarvoor was nog een korte maar heftige herkansing nodig. Toen ik die ook had verloren, was ik echt toe aan therapie.

Als dat allemaal niet was gebeurd, wist ik nu niet dat ik ADD heb. Het is dus toch ergens goed voor geweest. Aanleiding en gevolg tegelijk, met daarbij een lading ervaringen die later vast leuk zijn in boekvorm, wie weet …

Tags