Super Canaria Sunshine
mijn ervaringen met ADD

Zelfdiscipline

10 september 2013

Zelfdiscipline en ADD. Ik heb even nagedacht over een goede vergelijking, iets om de gespannen verhouding mee uit te drukken, zoals water en vuur, de kip en het ei of Canaria en de wekker, maar dat had geen resultaat. Het lijkt me ook zonder pakkende intro wel duidelijk dat zelfdiscipline en ADD geen harmonieuze combinatie vormen.

Ik neem mezelf elke dag wel iets voor. Daarbij komen vaak dezelfde onderwerpen langs. Op tijd gaan slapen, regelmatig sporten, nooit meer roken, administratie bijwerken, vaker stofzuigen en goedkoper boodschappen doen. Bij al die goede voornemens zijn de voordelen groot, toch lukt het vaak niet om een goede gewoonte vol te houden.

Neem nu dat sporten. Ik ben erg gevoelig voor marketing en verkooppraatjes, dus elke keer als ik na een periode van inactiviteit over de drempel van een sportschool ben gestapt, loop ik even later met een abonnement en een motivatieboost naar buiten. Eigenlijk vind ik het ook superleuk om te sporten, zelfs rennen op een loopband. Hardlopen heeft ook een soort therapeutisch effect voor ADD’ers. Ik ga er niet minder door denken, maar mijn gedachten worden er wel optimistischer en positiever van.

Terwijl ik aan het rennen ben, denk ik altijd: morgen weer! Een dag later vind ik dat ik te moe ben doordat ik te laat ben gaan slapen. Of ik moet voor sluitingstijd nog naar de goedkopere supermarkt, of stofzuigen of mijn declaraties eindelijk doen, waardoor ik toch niet ga. En als ik dan een keer echt zin heb in een goede workout, hangen mijn sportkleren nog aan de waslijn. Thuis even ophalen heeft geen zin, want voor ik het weet zit ik dan weer een uur achter de laptop.

Toch gaat het de laatste tijd redelijk goed. Ik heb nu een doel, ik train voor de halve marathon en dat doe ik met een groepje. Die halve marathon is een fysieke uitdaging, maar de aanloop is vooral een overwinning voor mijn zelfdiscipline. Nog iets minder dan zes weken training resteren, het wordt zwaar en dat is goed. Nu ga ik mijn sporttas inpakken, ervoor zorgen dat ik niets vergeet, want morgen ga ik weer!